Teknologorkestern Humpsvakar
Teknologorkestern Humpsvakar grundades år 1961, och har sedan dess bidragit med bompa och ståt. Baletten Rumpskakar uppstod i och med jubileumsår och från och med år 2008 har även baletten haft kontinuerlig verksamhet. Under årens gång har Humpsvakar värnat om teknologkulturen vid Teknologföreningen i Otnäs, Esbo. Under det politiska 70-talet när nationsmöten diskuterade världspolitik och upphörde med studentkultur, upprätthållde Humpsvakar sina sånger och sin sitzkultur i djupet av Urdsgjallar, Teknologföreningens nationshus.
Humpsvakars parlör jublar på Trondheims gator under festivalen NATOM circa 2022
Kontinuerlig verksamhet och spelningar
Teknologorkestern Humpsvakar spelar dixieland-jazz med influenser av andra musikstilar, enligt aktiva orkestermedlemmars intresse. Till detta brukar orkestern ha små uppträdanden, i form av plujer. Baletten har utarbetat koreografier som de uppträder med till många av de klassiska låtarna. Teknologorkestern Humpsvakar sjunger också varje övning, oftast stämsånger i form av olika dryckesvisor. Dessa brukar ofta tas in i gyckel som Humpsvakar också brukar skapa nu som då, inför spex och liknande.
Humpsvakar firar vart femte år jubileumsår med en stor, fräsig jublieumsshow, samt släpper vart femte år en ny skiva för att upprätthålla kontinuitet i musiken och traditioner. Humpsvakar uppträder på flera olika sorters tillfällen, t.ex. firmafester, bröllop och årsfester.
Teknologorkestern Humpsvakar åker även och uppträder på andra orter i samband med studentorkesterfestivaler. Ofta besökta festivaler är StOrk i Uppsala, SOF i Linköping och Ballerup Musikfest i Danmark.
Den mastodonta motortrombonen uppvisas på Provinssi 2022
En välklädd karaktär
En Humpsvakar går klädd i en fin sammansättning kläder, som kallas för "stass". Denna är lite annorlunda för baletten och orkester, och är den utstyrseln orkesterns medlemmar har då de representerar Humpsvakar. Detta innebär festivaler, jubileum, spelningar och liknande.
På huvudet bärs sommartid teknologmössa och vintertid omskuren knall. På axlarna hänger en svart frack, med en personlig "Humpsvakar"- logo på ryggen. Under syns västen gjord i rötti-tyg (Ett av marimekkos äldre mönster, som donerades under orkesterns första år) som har en unik form. Till detta hör även en vit skjorta och en fluga. Flugan var ursprungligen en "tuggad fluga" men nu väljer dagens orkestermedlemmar en fluga enligt egen smak. Direktören har alltid en vit fluga eller ett vitt band. Nertill har orkestermedlemmen svarta byxor, en röd strumpa på högra fot och en gul på vänster för att bestryka orkesterns politiska obundenhet.
En typisk baletthoppa har upptill en teknologmössa eller en knall. På hennes axlar hänger en rosa rock, som färgas och sys på egen hand enligt ett eget mönster. På ryggen finns Rumpskakars logo, ett gyllene "R". Sen därunder en svart topp eller skjorta. Till det har hen svarta byxor eller en svart kjol med tillhörande svarta strumpbyxor. Runt midjan har baletthoppan ett rosa band, medan direktrosan har ett vitt band. Den manliga baletthoppan har istället en rosa fluga.